Sok wellness szálloda
illetve egyéb szálláshely a reggelit, vagy akár az ebédet és vacsorát is
svédasztalos formában kínálja. No de mit kell tudnunk a svédasztalos
étkezésekről?
A svédasztalos reggelik
esetében a szállodák illetve azok éttermei a klasszikus kontinentális reggelin
kívül ma már sok esetben bővített választékkal várják a vendégeiket. Ez annyit
tesz, hogy a kenyér, vagy egyéb pékáru, pirítós mellé a vaj, margarin, dzsem,
méz és müzli mellett felvágottakat, sajtokat és zöldségeket, többféle
tejterméket és gyümölcsöt, valamint meleg ételeket is kínálnak. A szálloda
vendégei az étteremben vagy szabadon választott asztaloknál, vagy olykor
szobaszámmal jelölt terített asztalok mellett fogyaszthatják el a reggelijüket.
Amennyiben terített az asztalunk, úgy az ott elhelyezett tányérok és csészék
feltöltésével és megtöltésével – önkiszolgáló módon – választhatunk magunknak
szabadon ételt és italt. Amennyiben nincs terített asztal, úgy a büféasztalról
vehetjük el a tányérokat és evőeszközöket, továbbá a poharakat és csészéket.
Figyeljünk rá, hogy a tányért ne rakjuk púposra, legyen az
olyan gusztusos, mintha pincér hozta volna, hiszen a svédasztalhoz annyiszor
visszatérhetünk, ahányszor csak akarunk. Célszerű a kenyeret, zsemlét, egyéb pékárut egy tányérra tenni, és egy másikra
az általunk választott hideg – vagy meleg ételt. A kenyeret kézzel törve,
falatonként ehetjük, vagy szendvics formájában haraphatjuk, illetve
késsel-villával fogyaszthatjuk. Csak villával kell enni a rántottát, és kézzel a virslit
(!), kivéve ha lecsós, mert akkor azt késsel-villával kell fogyasztani. A lágy tojást kiskanállal, keményre főtt
tojást – hámozást követően – késsel-villával esszük. A tálakról mindig az ott
elhelyezett kiszedő kanalak vagy villák segítségével vegyük ki az ételt
(felvágottat, sajtot, zöldpaprikát, paradicsomot, stb.), és ügyeljünk rá, hogy
a kiszedő evőeszközök a megfelelő helyre kerüljenek vissza. Amennyiben további
ételt is ki akarunk próbálni, úgy vegyünk tiszta tányért, és hasonlóan az
előzőekhez szolgáljuk ki magunkat a büféasztalnál. Figyeljünk rá, hogy az asztalunk ne nézzen ki úgy, mint egy
szemétdomb, a használt tányérokat, evőeszközöket, csészéket tegyük egy helyre –
ha van szervizasztal, akkor arra – a szemetet, ha van asztali szemetes, akkor
abba, ha nincs, a használt tényárra helyezzük. A narancslét vagy egyéb gyümölcslevet üvegpohárba, a teát, kávét csészébe töltsük
magunknak, amit ha felkevertünk, tovább már ne kanalazzuk, a kanalat a csészealjba
rakjuk!
Az éttermek illetve
hotelek éttermei sokszor büfé-ebédet vagy büfé-vacsorát
kínálnak. A fent írt szabályok itt is érvényesek, azzal a különbséggel, hogy
itt a melegítő tálakban lévő ételek közül általában a pincérek teszik tányérra számunkra
az általunk kiválasztott ételt. Ez esetben az asztalokon csak alapteríték van,
és a büféasztalon vannak elhelyezve a tányérok és evőeszközök, szalvéták. A
kínálatban általában teljes ételsor szerepel, vagyis a hideg előételtől kezdve
a levesen át a meleg előételig, továbbá a szaftos főételtől a sülteken át a
köretekig, majd végül a desszerttől a sajttálon át a gyümölcsökig minden
megtalálható. Célszerű ezért sorban haladni, és az egyes fogások kiválasztását
követően azt az asztalhoz vinni, elfogyasztani, majd ezt követően a következő
fogáshoz újra felkeresni a svédasztalt – a fogáshoz illő, tiszta tányérral és
evőeszközzel – és újból asztalhoz ülni annak elfogyasztása céljából. Történhet
ez mindaddig, míg bírjuk gyomorral…
Fontos, hogy mielőtt leülnénk, meg kell kérdezni,
hogy szabad-e a hely, az asztalnál ülők számára bemutatkozunk, jó étvágyat
kívánunk. Ne helyezzük az asztalra a telefonunkat, vagy kézitáskánkat, az nem
oda való.
A levest a tányér megdöntése nélkül együk meg, amennyiben az leveses
csészében van, úgy a levesbetét elfogyasztása után a csésze a két fülénél
megfogható és a tartalma kiiható. Az ételt nem illik látványosan kevergetni,
fújni, kicsit várni kell, míg kihűl. A halételt
halkéssel és halvillával fogyasztjuk, az olasz tésztát evőkanállal és villával esszük. A szárnyast csak akkor foghatjuk meg
kézzel, ha a csontot sztaniolba csomagolták, egyébként kézzel nem nyúlhatunk
hozzá! Nem illik mélyen a tényárra hajolni, helyette az ételt emeljük a
szánkhoz. A húsételből mindig csak
egy falatot vágjunk le, és helyezzünk a szánkba, nem illik előre feldarabolni
az ételt! Az evőeszközökkel ne csörömpöljünk, és a gyerekeknek is tanítsuk meg,
hogy ne játszanak vele! Amennyiben az étkezést csupán félbe hagytuk, tegyük az
evőeszközöket keresztbe (az evőeszközt nem támasztjuk a tányér szélére!), amennyiben
befejeztük, helyezzük el párhuzamosan a villát és kést a tányéron, a használt
papírszalvétával együtt, vagy a használt textilszalvétát helyezzük lazán a
tányér mellé.
Az italfogyasztásnál
ügyeljünk rá, hogy a megfelelő poharat használjuk! A talpas poharakat a
száruknál fogjuk, vagy a kehely alsó részét három ujjunkkal megtámasztva. Ivás
előtt a szánkat illik megtörölni. A koccintáskor illik a másik szemébe nézni, a
távolabb ülővel nem koccintunk, csak megemeljük felé a poharunkat. Az italt ne
hajtsuk fel egyszerre, kortyonként igyunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése