Közelednek az ünnepek, az
ember vendégeket hív, vár, vendégségbe megy.
De tudjuk, hogy hogy kell
teríteni? Hogyan tegyük ünnepélyessé az asztalt? Egyáltalán milyen fogásokat
kínáljunk? Mit, mivel, hogyan együnk?
Ehhez próbálok most némi
segítséget nyújtani.
Terítésnél alapelv, hogy
mindig annyi főre terítsünk, ahány személyt várunk. Persze az élet mindig
felülírja az elképzeléseinket, hiszen ha a bátyám azt mondja, hogy egyedül
érkezik, végül mégis egy barátnővel állít be, máris borul a terv. Ilyenkor van
résen a háziasszony, és míg a vendégek jönnek-mennek, a társalgás elindul, már
észrevétlenül felhelyez az asztalra egy további terítéket, és gondoskodik egy
újabb szék elhelyezéséről is az étkezőasztalnál.
Az asztalt textil (damaszt)
terítővel borítjuk, a terítő színe és a
választott szalvéta, virág-vagy virágdísz, gyertyatartó összhangban kell
legyenek egymással. Ügyeljünk rá, hogy az asztalt ne zsúfoljuk túl díszekkel,
hiszen az ételnek és italnak is helyet kell kapnia az asztalon.
Természetesen tányér
kerül minden vendég elé, azok típusát igazítva ahhoz a ételsorhoz, amit
felkínálásra szánunk. Tehát például újházi tyúkhúsleves esetén akár leveses csészét,
akár leveses tányért is felhelyezhetünk, a lényeg, hogy mindenki egyforma
terítéket kapjon. Alul a nagy lapos tányér foglal helyet. Az előételes, illetve
desszertes tányérokat nem helyezzük fel előre az asztalra. Amennyiben hideg
előétellel kezdünk, úgy a fogás tálalása előtt a leveses csészéket, leveses
tányérokat leszedjük, majd az előétel elfogyasztása után visszatesszük a
leveshez. Meleg előétel esetén – lévén, hogy a leves után kerül
felszolgálásra - ilyen probléma nincs,
hiszen úgyis a leveses tányérok, tálak leszedése után hozzuk azt, természetesen
előételes tányéron. A tányértól balra helyezzük el a villát, a szalvétára, vagy
szalvéta mellé, amennyiben a szalvétát szalvétagyűrűvel láttuk el. Ünnepi
terítéknél készíthetünk akár papírszalvétából, akár textilszalvétából különféle
hajtogatott kreációkat, akár a tányér mellé, akár a mélytányérba állítva. A
textilszalvétát étkezés előtt az ölünkbe tesszük, de a papírszalvétára ez nem
vonatkozik.
A tányértól jobbra kerül
a kés – élével a tányér felé fordítva – és a kanál kívülre. Fontos szabály,
hogy az evőeszközöket mindig kívülről befelé haladva használjuk, vagyis a
háziasszonynak kell ügyelnie arra, hogy a fogások sorrendjéhez igazítva
helyezze el az evőeszközöket. A desszerthez tartozó evőeszközök (desszertvilla,
desszertkanál) a tányér fölött helyezendők el, felülről lefelé haladva
használjuk őket.
Amennyiben a főétel mellé
salátát tervezünk, a salátás tálkákat a tányértól balra föntre (kb.11 óra tájba)
kell elhelyezni, a pohár vagy poharak, pedig jobbra fönt foglalnak helyet
(kb.1óránál elhelyezve). Minden italfajtához a megfelelő poharat kell
felhelyezni: balról haladva elsőként a vizespohár kerül az asztalra, majd a
pezsgős pohár (ha terveztük a pezsgőt, de ünnepekkor elengedhetetlen, jól
behűtve, a száraz fajtából), ez után a boros (fehér-vagy vörösboros vagy
mindkettő) poharak jönnek, végül amennyiben az aperitifet az asztalnál
fogyasztjuk, úgy a röviditalos pohár zárja a sort.
A fogások sorrendje az
alábbi: hideg előétel, leves, meleg előétel, főétel, édesség, gyümölcs, kávé.
(Sajtot a magyar szokások ritkábban tálalnak, ha mégis, a desszert előtt, mint
Franciaországban, de a desszert után tálalják pl. Angliában).
Amennyiben nincs minden
fogás a menüsorban, úgy az kimarad, de a többi fogás sorrendje nem változik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése